Médoc

De wijnen uit het Médoc-gebied behoren tot de meest fascinerende ter wereld. Het verkennen van het gevarieerde aanbod onthult de diversiteit van deze regio en waarom veel wijnliefhebbers de producenten hier waarderen.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Het Médoc-gebied strekt zich uit over een groot deel van de linkeroever van de Gironde in Bordeaux en omvat verschillende appellations. Saint-Éstephe, Saint-Julien, Margaux en Pauillac. De term “Médoc” wordt gebruikt als een algemene aanduiding voor wijnen geproduceerd in deze regio.

Binnen dit uitgestrekte gebied bevindt zich de Médoc AOC. Hoewel kleiner dan het algemene geografische gebied, is het een van de grootste AOC’s aan de linkeroever. Deze AOC omvat diverse kleinere gemeenten en onderscheidt zich door variaties in klimaat en terroir. Dit resulteert in wijnen met verschillende smaakprofielen en waarden.

Een veelvoorkomend misverstand is dat de Haut-Médoc binnen de Médoc AOC valt. In werkelijkheid zijn het twee afzonderlijke AOC’s die verschillende delen van de linkeroever bestrijken. De Haut-Médoc AOC is aanzienlijk groot en verspreid over Bordeaux.

Hoewel er enkele overeenkomsten zijn tussen deze twee regio’s, zijn ze zeker niet identiek. De Haut-Médoc AOC staat bekend om zijn toegankelijke rode melanges van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec en Carménère. Deze wijnen hebben over het algemeen een gematigde zuurgraad en zijn vaak aangenaam drinkbaar wanneer jong. De meerderheid van deze wijnen is niet bedoeld om lang te worden bewaard en wordt best genoten in hun jeugd, hoewel er enkele uitzonderingen zijn.

De wijnen uit dit gebied behoren tot de meest fascinerende ter wereld. Het verkennen van het gevarieerde aanbod onthult de diversiteit van deze regio en waarom veel wijnliefhebbers de producenten hier waarderen.

Geografische ligging

De geografische regio Médoc is misschien wel het beroemdste rode wijndistrict ter wereld, de thuisbasis van veel van de grootste en meest bekende namen van Bordeaux. De wijngaarden strekken zich uit ten noordwesten van de stad Bordeaux met de monding van de Gironde in het oosten, en strekken zich uit tot 13 kilometer van de rivier en lopen ongeveer 80 kilometer naar het noorden. Als vuistregel worden de beste wijnen gemaakt op die eigenschappen die het dichtst bij het water liggen. Deze liggen dan ook binnen AOC Haut-Médoc.