Viognier

Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Viognier

Viognier druiven hebben een aromatisch en fruitig karakter en zijn zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten uit de Aziatische keuken. Met name de Thaise en Vietnamese keuken combineren goed. De subtiele bloemengeuren en afwezigheid van eikenlagering maakt hem een goede combinatie met Japanse sushi. Een andere geslaagde combinatie is met Franse zachte kazen.

Condrieu

De bakermat van de druif is de Noord-Rhone vallei. Met name de regio Condrieu is bekend om zijn Viognier wijnen. De wijn wordt in Condrieu alleen als mono-cepage gemaakt. In 1968 was er in de hele Rhônevallei slechts 14 hectare Viognier en in Condrieu maar 8 hectare. In Condrieu groeide het beplante areaal naar 20 ha in 1980 tot meer dan 100 ha in het jaar 2000.

Smaak druif

Viognier varieert in smaak van lichtere smaken van mandarijn, mango en kamperfoelie tot romiger aroma’s van vanille met kruiden van nootmuskaat en kruidnagel. Afhankelijk van de producent en hoe het is gemaakt, varieert het in intensiteit van licht met een vleugje bitterheid tot vet en romig. Viognier wordt ook veel gemixt met andere druiven. Een combinatie met chardonnay doet het heel goed. De druif verlaagd de zuurgraad van de chardonnay en maakt het wat zachter, zwoeler en wat geparfumeerd.

In de mond zijn de wijnen meestal droog, hoewel sommige producenten een enigszins droge stijl zullen maken die de perzikkleurige aroma’s van viognier verfraait. De wijnen zijn herkenbaar aan een olieachtige sensatie op het midden van de tong en hebben dus een gemiddeld tot volle body. De drogere stijlen komen minder fruitig over in het gehemelte en leveren subtiele bitterheid.