Clairette

Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Clairette

Clairette is een witte wijndruif die vooral in het zuiden van Frankrijk voorkomt. Deze druif is al sinds de Romeinse tijd bekend. Clairette wordt veel gebruikt in de Rhône-vallei en de Provence. Ze staat bekend om haar veelzijdigheid en wordt vaak in blends gebruikt. De druif  kan wijnen opleveren die fris en aromatisch zijn, met tonen van appel, peer en citrus.

Heat Loving Grape

Clairette groeit goed in warme klimaten en heeft een lange rijpingsperiode. Hierdoor kan de wijn een hoger alcoholgehalte en een vol mondgevoel krijgen. De druif wordt vaak gemengd met andere druiven zoals Grenache Blanc, Bourboulenc en Ugni Blanc. Dit zorgt voor een complexere en meer gebalanceerde wijn. In de Rhône-vallei wordt Clairette vaak gebruikt in de productie van witte Châteauneuf-du-Pape. Deze wijnen zijn vol en aromatisch met een elegante afdronk. Ook in de Languedoc en Provence is de druif populair. Hier worden zowel stille wijnen als mousserende wijnen geproduceerd.

Wijn spijs combinaties

Clairette-wijnen zijn veelzijdig en passen goed bij verschillende gerechten. De frisse en fruitige smaak combineert goed met lichte voorgerechten. Denk bijvoorbeeld aan salades met geitenkaas of zeevruchten. De wijn past ook uitstekend bij gegrilde vis, zoals dorade of zeebaars. Hij kan ook worden geserveerd bij wit vlees, zoals kip of kalkoen. Daarnaast gaat de wijn goed samen met Mediterrane gerechten, bijvoorbeeld een ratatouille. Het lichte en verfrissende karakter maakt het een goede keuze voor zomerse maaltijden. Clairette is dus een veelzijdige wijn die bij veel gelegenheden gedronken kan worden.