Marsanne

Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 3 resultaten

Marsanne

Marsanne is een witte wijndruif die oorspronkelijk uit de Rhône-vallei in Frankrijk komt. Deze druif staat bekend om zijn rijke en volle wijnen. De druif is minder bekend dan andere witte druiven, maar wordt steeds populairder. Grote, dikke schillen en een late rijping kenmerkt deze druif. Hierdoor ontstaat een wijn met veel diepgang en structuur.

De gezusters Marsanne en Roussanne

Wijnmakers gebruiken Marsanne vaak in blends, maar komt ook als cépage wijn voor. De wijnen zijn meestal vol en complex. Ze hebben aroma’s van honing, perzik, kamille en nootachtige tonen. De druif doet het goed in warme klimaten. In de Noord-Rhône in Frankrijk wordt Marsanne vaak gemengd met Roussanne. Waar in het zuiden Roussanne, Viognier en Grenache Blanc vaak geblend worden. Dit resulteert in een uitgebalanceerde wijn met meer frisheid en aromatische complexiteit.

Wijn spijs combinaties

Marsanne-wijnen zijn over het algemeen rijk en hebben een laag zuurgehalte. Hierdoor zijn ze ideaal om te combineren met diverse gerechten. Bijvoorbeeld, het volle smaakprofiel past goed bij gevogelte zoals kip of kalkoen. Ook bij vette vis, zoals zalm of tonijn, komt de wijn goed tot zijn recht. Verder combineert de druif uitstekend met gerechten waarin noten of romige sauzen zijn verwerkt. Bij vegetarische maaltijden doet de wijn het goed met geroosterde groenten of risotto. De nootachtige en honingachtige tonen van de wijn vullen de smaken van deze gerechten dus mooi aan. Marsanne is dus een veelzijdige wijn die bij vele gelegenheden geschonken kan worden.