Pinot Noir

Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 26 resultaten wordt getoond

Verfijning en klasse

Pinot noir is een blauwe druif die ondanks zijn frisse en lichtvoetige karakter, bijzonder veel potentieel heeft. De druif heeft een dunne schil en is moeilijk te verbouwen. De trosjes zijn klein en compact, de opbrengst niet zo hoog en hij is zeer gevoelig voor omgevingsfactoren. Een koel klimaat druif bij uitstek. Zodra men deze druif op een te warme plek zet gaat hij ‘pinoteren’ een proces wat zorgt voor aroma’s van verbrand rubber. Maar als hij wordt aangeplant op het perfecte terroir, zoals de Bourgogne, kan hij wijnen produceren van wereldklasse! De duurste wijn die momenteel wordt geproduceerd (de wijnen van Domaine Romanee Conti) worden enkel gemaakt van de Pinot Noir druif.

Pinot Noir komst het beste tot zijn recht in de Franse Bourgogne en in de Franse Alsace. Waar er veel verschillende stijlen worden gebruikt.

Karakteristieken

Pinot Noir is een van de meest geliefde en veelzijdige druivensoorten ter wereld. Deze druif staat bekend om zijn elegante en verfijnde smaakprofiel. In de neus biedt Pinot Noir vaak aroma’s van rode vruchten zoals kersen, frambozen en aardbeien, aangevuld met subtiele hints van viooltjes en rozenblaadjes. Naarmate de wijn rijpt, kunnen aardse tonen zoals paddenstoelen, bosgrond en truffel zich ontwikkelen, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijn.

Op het pallet is Pinot Noir doorgaans licht tot medium van body, met zachte, fluweelachtige tannines en een frisse zuurgraad. De smaken van rood fruit komen duidelijk naar voren, vaak vergezeld van delicate kruiden en een lichte rokerigheid, vooral als de wijn op eikenhout is gerijpt. De afdronk is vaak elegant en langdurig, met een mooie balans tussen fruit en aardse tonen.