Loire

De Loire is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk en volgt de loop van de Loire (de langste rivier van Frankrijk, met een totale lengte van 1.000 km) tot aan de Atlantische Oceaan, voor de kust van Bretagne. De rivier de Loire ligt ongeveer in het midden van Frankrijk en doorkruist belangrijke historische steden, waaronder Orléans, Blois, Tours en Angers.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Le Jardin de France

De Loire is met meer dan duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk en stroomt van de Ardèche ten zuiden tot in de Atlantische Oceaan. Pas na 500 km komt de wilde rivier tot rust bij het dorpje Pouilly-sur-Loire waar het wijngebied de Loire begint. Vanaf dat moment stroomt hier de Loire door een gebied met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en vruchtbare groene velden. Niet voor niets noemt men dit gebied wel de tuin van Frankrijk, “ Le Jardin de France”, gelijknamig naar het IGP gebied gemaakt van druiven die uit het hele gebied mogen komen.

Vanaf het dorpje Pouilly-sur-Loire  loopt het wijngebied tot aan kust bij de havenstad Nantes. Door deze grote afstand van ongeveer 400 km zijn er grote verschillen in klimaat, aangeplante druiven en bodemsoorten. Aan de kust is de matigende invloed van de Atlantische Oceaan bijvoorbeeld groot, maar landinwaarts neemt die aanzienlijk af. In sommige delen bestaat de bodem uit oude kimmeridge kalk, in andere delen uit tufsteen, verweerd graniet of leisteen. Deze factoren bepalen weer op hun beurt de keuze van druivenrassen en dus ook welk type wijn er in elk apart deelgebied wordt gemaakt.

Vier regio’s

De Loire is opgedeeld in vier regio’s. Van oost naar west zijn dat Orléanais, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais. Elke regio is opgedeeld in een flink aantal appellations.

Vins du Centre

Helemaal in het oosten wordt van de kalkrijke bodem (dezelfde als die in Champagne en Chablis) met wat vuursteen, de beroemde Pouilly Fumé gemaakt van de druif Sauvignon Blanc. Direct aan de andere kant van de rivier ligt op een grote heuvel het al even beroemde Sancerre. Eveneens genoemd naar het stadje geeft Sauvignon blanc van een kalkhoudende bodem, hier een strakke witte wijn. Sancerre is eigenlijk alleen maar bekend van de witte wijnen, maakt ook rode en rosé wijnen van de pinot noir druif. Relatief weinig, maar van uitstekende kwaliteit. Hetzelfde geldt voor Menetou-Salon, wat kan worden gezien als het kleine zusje van Sancerre.

Touraine

Stroomafwaarts is de oostelijke Touraine nog het gebied van de Sauvignon Blanc, maar uit het westelijke deel komen droge, zoete en mousserende wijnen van de druif Chenin blanc. We kennen deze druif vooral uit Zuid Afrika (Dröe Steen!) maar dit is zijn geboorte plek, en hier voelt hij zich het fijnst. Denk aan soms droge en soms off-dry (afhankelijk van het jaar) Vouvray en Montlouis. Tegenwoordig helaas verworden tot onbekende wijnen en vaak nog maar weinig te vinden. Echter vaak juist met een rafelrandje en met een hoog bewaarpotentieel.

Anjou- Saumur

In zowel de westelijke Touraine als het aangrenzende Anjou-Saumur is het net een tikje warmer dan in de rest van de Loire, wat het gebied uiterst geschikt maakt voor mooie rode wijnen van Cabernet franc. Hier met een duidelijk aroma van paprika en ouderwets potloodslijpsel. We hebben het dan over de pittige en stevige Bourgueil, Chinon, Saumur-Champigny en Anjou-Villages. Ook liggen in Anjou-Saumur de appellations Quarts de Chaume, Bonnezeaux en Coteaux du Layon, waar van chenin blanc prachtige edelzoete wijnen worden gemaakt. Maar vergeet ook niet de mousserende Saumur, een uitstekend alternatief voor Champagne en op de methode traditionel gemaakt. Ondertussen is de Cremant de Loire onder wijnliefhebbers een bekende naam geworden!

Pays Nantais

De regio Pays Nantais aan de kust van de Atlantische Oceaan is het gebied van de Muscadet, gemaakt van de muscadetdruif, die officieel Melon de bourgogne heet. Niet te vergissen met de muscat druif! Een wijn die mede door zijn matige kwaliteit in de jaren ‘80 bijna ten dode was opgeschreven, maar zich opnieuw heeft uitgevonden als een super frisse en strakke Muscadet-Sèvre et Maine.  De wijn heeft een hoge kwaliteit en met een uitstekende intensiteit met typisch terroir wijnen van oud vulkanische bodem. Doordat de rendementen lager zijn dan voorheen en de wijnen veelal ”sur lie” op hun gist rijpen, is de smaak rijker, verfijnder en krijgt de wijn meer structuur. Het zijn gastronomische wijnen, gemaakt om alles wat uit de zee komt te begeleiden. Bestel een fruit de mer erbij en je hebt puur natuur beide op hun best! Een typische combinatie is Muscadet met Mosselen, dit kan je dan ook bijna overal in de Pays Nantais en Bretagne tezamen bestellen.

Hoewel de meeste Muscadets jong gedronken worden, kunnen de beter gemaakte versies verrassend goed ouderen. Ook zien we hier dat steeds meer wijnen sinds 2011 het predicaat “premier crus” voeren. Deze “Cru Communal” moet aan strenge eisen voldoen. De druivenstokken moeten minimaal 6 jaar oud zijn en het rendement mag niet meer dan 45hl per hectare bedragen. Vervolgens moet de wijn 18 tot 36 maanden “Sur Lie” (op droesem) verder ontwikkelen. De rijping van de druiven en rijping van de wijn op de droesem zijn nauwkeurig voorgeschreven. Het zijn Muscadet-wijnen die langer kunnen lageren dan de meeste andere wijnen uit de streek. Bij deze AoP’s staat de naam van betreffende gemeente op het etiket vermeld.