Pouilly Fumé

Niet te verwarren met het bekende Bourgondische dorp Pouilly-Fuisse, Pouilly-Fume is een van de meest erkende en gewaardeerde witte wijnen van de Loire-vallei, naast het naburige Sancerre. De naam combineert het dorp Pouilly, dat in het midden van de wijngaarden ligt, en de Franse term voor Sauvignon Blanc, Blanc Fume. De rook verwijst naar het rokerige, vuursteenachtige aroma dat te vinden is in de gekoesterde Sauvignon Blancs die in de regio worden gemaakt
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Pouilly-Fumé is een droge witte wijn die wordt geproduceerd van Sauvignon Blanc-druiven en behoort tot een van de meest gerespecteerde wijnen van de Loire-vallei. Het staat op gelijke voet met Sancerre, gelegen aan de overkant van de rivier de Loire.

De benaming Pouilly-Fumé werd oorspronkelijk gecreëerd in 1937 als Blanc Fumé de Pouilly. De wijnen van het dorp, voornamelijk op basis van de Chasselas-druif, kregen destijds de titel Pouilly-sur-Loire.

De naam Pouilly-Fumé is samengesteld uit twee delen. ‘Pouilly’ is een afkorting voor Pouilly-sur-Loire, het dorp van herkomst. ‘Fumé’ is een verwijzing naar Blanc Fumé, de lokale bijnaam voor Sauvignon Blanc. Soms wordt dit verward met Pouilly-Fuissé, wat echter een op Chardonnay gebaseerde wijn uit het zuiden van Bourgondië is.

Aromatisch gezien behoren Pouilly-Fumé wijnen tot de meest levendige wijnen van Frankrijk, mede dankzij de Sauvignon Blanc-druif. Ze zijn over het algemeen minder uitgesproken en intens dan de bekende Sauvignon Blanc-wijnen uit Nieuw-Zeeland. Deze wijnen vertonen levendige aroma’s van groen fruit (limoen, groene appel, kruisbes), ondersteund door minerale tonen van natte wol, leisteen en rokerige vuursteen.

Het officiële wijnbouwgebied van Pouilly-Fumé omvat zeven gemeenten aan de rechteroever van de Loire, van Mesves-sur-Loire in het zuiden tot Saint-Martin-sur-Nohain in het noorden. Ondanks dat deze dorpen technisch gezien in Bourgondië liggen, blijft Pouilly-Fumé een typische ‘Loire-vallei’-wijn.

Terroir gedreven wijn

Terroir speelt een essentiële rol in de unieke aroma’s en smaken van Pouilly-Fumé. Het lokale terroir, dat uitvoerig is bestudeerd en in kaart is gebracht, omvat voornamelijk kalksteen, mergel, klei met verschillende samenstellingen, en vooral vuursteen.

Kalksteen en vuursteen spelen een cruciale rol vanwege hun uitstekende warmtevasthoudende eigenschappen. Hierdoor de wijnstokken optimale rijpheid kunnen bereiken in het koele groeiseizoen. Didier Dagueneau, een lokale wijnlegende, noemde zelfs een van zijn topbottelingen ‘Silex’. Een mix van silica, kalksteen en vuursteenachtige klei.

Tot de jaren 1860 werden de wijngaarden rond Pouilly-sur-Loire voornamelijk beplant met Gamay en Pinot Noir. Totdat phylloxera deze uitroeiende plaag veroorzaakte. Toen de oplossing voor de phylloxera-epidemie werd gevonden, bleek Sauvignon Blanc beter te reageren op enten dan de rode variëteiten. Resulterend in Sauvignon Blanc als meest aangeplante druivensoort in Pouilly.

In de jaren 70 en 80 nam de populariteit van Pouilly-Fumé sterk toe, evenals de totale oppervlakte van de wijngaarden. De aanplant van Sauvignon Blanc-wijnstokken groeide ten koste van Chasselas. In 2005 besloeg het gebied ongeveer 1325 hectare wijnstokken in vergelijking met ongeveer 30 ha Chasselas.

De opbrengst van de wijngaarden is vastgesteld op 6500 tot 7500 liter per hectare, met een minimale plantdichtheid van 6000 wijnstokken per hectare. De gemiddelde jaarlijkse productie in de afgelopen vijf jaar bedraagt ongeveer 7 miljoen liter.