Châteauneuf-du-Pape

Men is in Châteauneuf-du-Pape zo bezorgd over de kwaliteit van hun wijnen dat men in de jaren vijftig verbood voor vliegende schotels om op te stijgen, te landen of over de wijngaarden te vliegen en is nog steeds van kracht. Dit is zelfs per wet vastgelegd en nog steeds van kracht. Châteauneuf-du-Pape wijnen zijn tenslotte per definitie al buitenaards van zichzelf!
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Het nieuwe kasteel van de Paus

Châteauneuf-du-Pape, betekent letterlijk “het nieuwe kasteel van de paus”. De naam verwijst naar de tijd dat de pausen in de 14e eeuw in Avignon resideerden en de omliggende wijngaarden ontwikkelden.

Châteauneuf-du-Pape is een historisch dorp tussen de steden Orange en Avignon, in de zuidelijke Rhône-vallei in Frankrijk. Het staat bekend om zijn krachtige, volle rode wijn, grotendeels gemaakt van het klassieke zuidelijke Rhône-druiventrio Grenache, Syrah en Mourvèdre.

Deze drie variëteiten staan ​​aan de basis van de overgrote meerderheid van de rode wijnen van de appellatie. Er zijn echter in totaal achttien (!!) rode en witte druivensoorten goedgekeurd voor gebruik. Rode en witte druivensoorten zijn toegestaan ​​in zowel rode als witte wijnen van de appellatie, zonder beperkingen met betrekking tot de verhoudingen. Dat is nogal wat. Grote diversiteit met derhalve grote verschillen onderling.

Grenache noir

Grenache is de belangrijkste variëteit van Châteauneuf-du-Pape. Hij past goed bij het terroir en presteert hier beter dan in enig ander Frans wijngebied. De Grenache is sappig met smaken van jamachtig rood fruit en zwarte kersen. Het wordt tot 18 maanden gerijpt in vaten of eiken vaten om een ​​rijke en complexe wijn te creëren.

De regio is sowieso al het meest opmerkelijk vanwege de GSM-blend, met veel producenten die Grenache-dominante wijnen maken met Syrah en Mourvèdre in kleinere verhoudingen.

Syrah groeit het meest succesvol op de koelere locaties van de appelatie en brengt structuur en kruidige tonen van zwart fruit in de melange. De laat rijpende Mourvèdre gedijt alleen in de warmere, drogere wijngaarden en voegt donkere diepten toe. Deze drie variëteiten vormen ongeveer 90 procent van de wijngaarden in Châteauneuf-du-Pape.

De andere toegestane rode druivensoorten – slechts in kleine hoeveelheden aangeplant – zijn: Cinsaut, Counoise, Muscardin, Vaccarese, Picpoul Noir en Terret Noir.

Ook witte wijnen.

De wijngaarden hier produceren ook witte wijnen in kleinere hoeveelheden die vaak wel zwaar en intens van geur zijn. Deze zijn gemaakt Grenache Blanc, Roussanne, Clairette en Bourboulenc.
daarnaast kun je ook de Clairette Rosé, Roussanne, Grenache Gris, Picardin, Picpoul Blanc, Picpoul Gris in aantreffen.

Terroir is essentieel

De bodem van de appellatie is kiezel- en zanderig, zoals gebruikelijk is in de zuidelijke helft van de Rhône-vallei. Ze zijn gemaakt van oude rivierbeddingen, met de stad en zijn wijngaarden net ten oosten van de rivier de Rhône.

De archetypische Châteauneuf-wijngaard is bezaaid met grote kiezelstenen die bekend staan ​​als galets. Deze stenen voorkomen verdamping van water uit het bodemoppervlak en stimuleren de weerkaatsing van zonlicht in het bladerdak. Daarbij geven de stenen gedurende de nacht hun warmte af waardoor de rijping van de druif door kan gaan.

Ondanks het mediterrane klimaat is de appellatie technisch gezien de droogste van de hele Rhône-vallei. Dit maakt het des te moeilijker dat irrigatie of water geven tijdens het groeiseizoen ten strengste verboden is. In extreme gevallen moeten de wijnhuizen speciale toestemming van de Franse overheid aanvragen om hun wijnstokken water te geven.

Traditioneel werden de rode wijnen gevinifieerd in betonnen vaten, maar sinds de jaren tachtig hebben veel producenten geïnvesteerd in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. Gecoate betonnen tanks maken nu een comeback, inclusief eivormige amfora’s beginnen zichtbaar te worden.

Wijnmakers kunnen verschillende soorten in dezelfde gistingstank mengen, wat het terroir benadrukt. Anderen zullen de druivensoorten apart vinificeren om juist de individuele kenmerken te behouden, en later de verschillende percelen samenstellen.

De oudste AOP van Frankrijk

De AOP titel werd uitgeroepen in juni 1929. Het was een van de allereerste in het land en is nog steeds een van de meest prestigieuze. Dertien druivenrassen werden goedgekeurd voor productie bij de vaststelling van de appellatie. Na een evaluatie in 2009 zijn nu achttien rassen toegestaan.