Rosé

De bekendste rosé’s komen uit de Provence in Frankrijk. Een prachtig licht-zalmroze kleur, knisperend fris en licht kruidig. Op Fransewijnwinkel.nl vind je niet alleen de Provençaalse rosé, maar de mooiste rosé uit heel Frankrijk!

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 15 resultaten wordt getoond

Een glas Franse rosé is een zeer populaire keuze wanneer de zon gaat schijnen. Het staat niet alleen gezellig, maar het is ook een heerlijk frisse wijn die goed past bij vele gerechten! Prachtig licht van kleur en fris van smaak is een rosé natuurlijk een ideaal aperitief maar kan een rosé ook makkelijk worden ingezet als vervanger voor een witte wijn. Vele visgerechten gaan bijvoorbeeld ontzettend goed bij een glas rosé. Zelfs in plaats van rode wijn kan een rosé een heerlijke optie zijn! Denk bijvoorbeeld aan gegrild vlees van de BBQ, of mooie, stevige, Franse kazen. Vaak gedronken in de zomer, maar een Franse rosé kan eigenlijk het hele jaar door!

Hoe wordt Rosé gemaakt?  

Rosé wordt gemaakt van hoofdzakelijk blauwe druiven, maar kan soms in een blend met witte druiven gemaakt worden. De lichtroze kleur van de rosé komt namelijk uit de schillen van de blauwe druiven! De meest gebruikte druiven voor Franse rosé zijn: Grenache, Cinsault en Syrah.

Er zijn drie verschillende methoden om rosé te maken; de persmethode, de saignée-methode en de assemblagemethode.

De persmethode

De naam suggereert het al; deze rosé wijnen worden gemaakt door middel van een directe persing van blauwe druiven. Deze methode wordt ook wel ‘pressurage direct’ genoemd. Het resultaat is een subtiele en elegante rosé. De Provence rosé wordt voornamelijk volgens deze methode gemaakt. Vandaar ook dat deze methode ook wel de ‘Provence-methode’ wordt genoemd.

Hoe werkt het?

De druiven worden na de oogst eerst ontsteelt en gaan daarna direct de druifpers in. Het is aan de wijnmaker hoe vaak, hoe lang en hoe stevig de druiven geperst worden. Door het langzame persen is er maar een kort contact tussen het sap en de schillen waardoor de schillen een lichte kleur afgeven. Hoe vaker de druiven door de pers gaan, hoe langer het sap in contact staat met de schillen en hoe donkerder de rosé wordt. Na het persen heeft de rosé zijn uiteindelijke kleur al bereikt en kan er wijn van gemaakt worden. Dit gebeurt vaak in RVS tanks om de fris en fruitigheid te bewaren. Heel soms wordt een gedeelte van de wijn gerijpt op houten vaten. In de fles komt echter nooit 100% van de houtgerijpte wijn; dit wordt altijd weer geblend met de frisse RVS wijn.

De saignée-methode

Deze rosé wordt vaak gemaakt als bijproduct van rode wijn. Saignée betekent letterlijk “bloeden”. Rode wijn wordt gemaakt van het sap van blauwe druiven die voor lange tijd (een tot twee weken) met de schillen en pitten in contact staan. Een gedeelte van het sap laat men na een paar uur inweken al aflopen. Dit sap bevat geen schillen of pitten en heeft een mooie roze kleur gekregen. Het sap wordt in een aparte tank verder tot rosé gemaakt. Het voordeel van deze methode is dat de originele rode wijn een stuk geconcentreerder wordt doordat de druivenmassa in verhouding tot het overgebleven sap is toegenomen.

De rosé die volgens deze methode wordt geproduceerd heeft vaak een donkerdere kleur in vergelijking tot de persmethode. De smaak is ook vaak veel voller en krachtiger. Deze wijnen kunnen fantastisch gecombineerd worden met kruidige gerechten en vlees.

De assemblagemethode

Assemblage, ofwel ‘mengen’, is het mengen van rode en witte wijn om rosé te maken. Waar deze methode verboden is in de meeste gedeelten van de wereld, en zelfs wordt gezien als ‘heiligschennis’, is dit de meest voorkomende methode in Duitsland en de Champagnestreek. Dit zijn dan ook de enige gebieden waar het is toegestaan om rood en wit met elkaar te mixen. Er wordt een klein percentage rode wijn bij de witte wijn gevoegd. Deze rode wijn is onderdeel van de Liqueur de Tirage wat samen met suiker en gist wordt toegevoegd aan de wijn, voordat de tweede vergisting begint. Dus feitelijk is het waar dat rosé een uitkomst is van een mengsel van rood en wit, maar dan écht alleen in Champagne. Wat resulteert in de mooiste rosé Champagnes.

 Veelgestelde vragen over rosé

1. Hoe lang is rosé houdbaar?

Rosé is een wijn die echt jong gedronken wordt. De flessen rosé verschijnen al vanaf zo’n 5 maanden na de oogst op de markt. De meeste rosé’s kun je het beste binnen 1 tot 2 jaar na de oogst drinken. Na deze tijd gaat de fruitigheid namelijk uit de wijn, en laat dat nou precies zijn waar de rosé om bekend staat. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel, maar hier wordt dat dan ook vaak bij benoemd. Na het openen van de fles kun je rosé nog maximaal 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

2. Waar wordt rosé van gemaakt?

Franse rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. De meest gebruikte druiven zijn Grenache, Cinsault en Mourvèdre. Verder zijn ook Merlot, Cabernet Sauvignon, Mourvèdre, Carignan en Pinot Noir goede druiven voor rosé. Grenache geeft kracht en een vettige structuur. Cinsault zorgt voor frisse tonen, elegantie en fruitige aroma’s. Mourvèdre maakt de wijn zacht en geeft kruidige aroma’s mee. Carignan zorgt weer voor een prachtige kleur en stevigheid.

3. Waarom is rosé roze?

Het sap van alle druiven is wit of lichtgeel. De kleur van de wijn komt uit de schillen van de blauwe druiven. Hoe langer het sap in aanraking staat met deze schillen, hoe roder de wijn wordt. Het sap van Franse rosé staat maar voor een hele korte tijd in aanraking met de schillen waardoor de kleur mooi roze wordt.

4. Wanneer drink je rosé?

De meeste mensen drinken een glas rosé in de zon op het terras. Rosé is echter een fantastische wijn die je op vele manieren kunt inzetten. Doordat het druivensap even in contact staat met de schillen en pitten van de druif worden er lichte tannines afgegeven. Tannines geven een ‘bite’ aan de wijn waardoor deze goed te combineren is met krachtigere gerechten zoals vlees of kruidige, pittige gerechten. Je kunt een rosé dus prima het hele jaar door drinken!

5. Is rosé gezond?

Wijn is in het algemeen natuurlijk niet het meest gezonde wat je kunt drinken. Echter bevat wijn wel antioxidanten welke goed zijn voor onze gezondheid. De meeste antioxidanten zitten in de schillen van een druif. Doordat rosé kort in contact staat met de schillen worden er ook wat antioxidanten meegegeven. Rosé zou je hierom kunnen beoordelen als gezonder dan witte wijn. Rode wijn bevat echter nog meer antioxidanten, dus zou een nog gezondere optie zijn.

6. Hoe smaakt rosé?

De smaak van rosé is sterk afhankelijk van de gebruikte druiven, productiemethode, grondsoort, klimaat en natuurlijk de wijnmaker. Over het algemeen is rosé droog, fris, fruitig en licht kruidig.