Rosé

Alle 13 resultaten

Prijs
Streek
Languedoc-Roussillon (5)
Pays d'Oc (1)
Loire (1)
Provence (5)
Sud Ouest (1)
Druif
Cabernet Franc (1)
Cabernet Sauvignon (1)
caladoc (1)
Cinsault (7)
Mourvèdre (3)
Pinot Gris (1)
Grenache (9)
Muscat (1)
Syrah (8)
Jaar
2019 (4)
2020 (5)
2021 (5)
2018 (2)

Wij vinden het heerlijk, een mooi glas rosé in de zon op het terras. Het voordeel van een rosé is dat hij ook gekoeld geserveerd wordt en daardoor ook lekker verfrist. Daarbij heeft hij genoeg intensiteit om samen met een lekkere maaltijd samen te gaan op een warme dag waar rode wijn niet echt gepast is. En ook best leuk om dan wat over het glas dat je voor je hebt staan kunt vertellen. Hier komen dan ook wat leuke weetjes!  

Hoe wordt Rosé gemaakt?  

De meeste mensen zullen denken dat rosé maken een kwestie is van witte wijn en rode wijn mengen. Maar zo zit het niet in elkaar. Dat mag absoluut niet in Frankrijk. Met éen uitzondering...Champagne. Daar kan soms een beetje rode Pinot Noir uit deze zelfde regio toegevoegd worden om een rosé Cahmpagne te maken. In landen als Nieuw Zeeland, Australie en Zuid Afrika mag dit ook wel gewoon.  

Rosé maken kan dus op verschillende manieren. We noemen hier de drie verschillende methodes: 

1.De persmethode

Met deze methode krijg je voornamelijk subtiele en elegante roséwijnen. Deze roséwijnen worden verkregen door middel van een directe persing van blauwe druiven. Door het langzame persen is er maar een kort contact tussen het sap en de schilletjes waardoor de schilletjes een lichte kleur afgeven. Hierdoor kleurt het sap roze. Met dit sap maakt men vervolgens roséwijn. 

Deze methode wordt veelvuldig toegepast in de Loire streek, bijvoorbeeld in Anjou en Touraine maar ook in bijvoorbeeld in Marsannay in de Bourgogne. De bereiding is bijna hetzelfde als dat van rode wijn; gemaakt van blauwe druiven alleen dan met een korte schilweking. Doordat de schilletjes van de blauwe druiven maar kort mee weken komt er weinig tannine vrij en dat maakt de roséwijn licht en fris. Wist U overigens dat er ook een heerlijke fruitige rosé Sancerre is? Inderdaad ook gemaakt hier van de lokale Pinot Noir druif.

2. De saignée-methode

Dit is een bewerkelijke en verfijnde manier van roséwijn maken. Saignée betekent letterlijk “bloeden”. Een deel van het sap bij het proces van rode wijn maken laat men even inweken maar reeds bijtijds aflopen om daar rosé van te maken. Het sap heeft een mooie roze kleur. In principe maakt de wijnmaker daardoor zijn rode wijn maar is de rode wijn veel geconcentreerder. Dit doordat de druivenmassa in verhouding tot het sap toegenomen is. De rosé is hier eigenlijk een zeer smakelijk een bijproduct. Dit wordt vooral gedaan bij druiven die veel kleur en smaakintensiteit hebben.

3. De assemblagemethode

En inderdaad... er is één streek waar het is toegestaan om witte en rode wijn met elkaar te mengen om tot een rosé te komen. Dat is in de Champagnestreek. Hierbij wordt een percentage rode wijn bij de witte wijn gevoegd. Deze rode wijn is onderdeel van de Liqueur de Tirage wat samen met suiker en gist wordt toegevoegd aan de wijn, voordat de tweede vergisting begint. Dus feitelijk is het waar dat rosé een uitkomst is van een mengsel van rood en wit, maar dan écht alleen in Champagne. Wat resulteert in de mooiste rosé champagnes.

 Vooroordelen van rosé.... 

  1. Rosé is echt niet alleen voor de dames! Er zijn hele serieuze masculine rosé wijnen!

Steeds minder maar er lopen steeds mensen rond die denigrerend over een rosé doen. Zeker, er is veel matig supermarkt kwaliteit te koop maar die vindt u niet bij de fransewijnwinkel.nl. Hier alleen serieuze kwaliteits wijnen!  

  1. De lichtste rosé is de beste.

Hoe langer de schillen van de blauwe druif bij de most blijven, des te dieper de kleur van de rosé. Zo simpel is het.  Voor wat betreft de smaak maakt dit niets, tot zeer weinig uit. Dus een donkere rosé, daar is niks mis mee. Loop niet mee in het instagrammable rosé gezwets maar ga uw eigen gang en wees anders! De meeste rosés hebben een Provençaalse stijl. Dit zijn wijnen uit de Provence die een lichtroze zalmkleur en een licht, fris en kruidig karakter hebben. 

  1. Rosé is niet om te bewaren

Rosé, in tegenstelling tot de meeste rode en witte wijn, wordt er met de jaren niet beter op. Als een rosé veroudert worden de smaken meer ingetogen en verdwijnt de frisheid naar de achtergrond. Kies daarom altijd een rosé van maximaal 1-2 jaar oud. Uiteraard zijn hier ook uitzonderingen op de regel. Vaak tref je deze ook aan met een hoger prijskaartje.  

  1. Serveer rosé toch echt altijd gekoeld.

Tot slot is het belangrijk de rosé altijd goed gekoeld te serveren.  Wanneer u uw rosé van ons ontvangt kunt u deze het beste meteen in de koelkast leggen. Dan weet u zeker dat hij koud is en heeft u altijd een heerlijke fles rosé klaar staan! Daarbij kan rosé juist weer andere aroma's prijsgeven wanneer hij in het glas opwarmt.