Gamay

Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Regio
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 4 resultaten

Gamay

Gamay is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Beaujolais-regio van Frankrijk, hoewel hij ook elders wordt geteeld, zoals in delen van Zwitserland en Canada. Hij staat bekend om zijn levendige fruitige aroma’s en lichte body, wat resulteert in wijnen die gemakkelijk drinkbaar en toegankelijk zijn.

Beaujolais Primeur

In de Beaujolais-regio wordt Gamay vaak gebruikt voor het produceren van Beaujolais Primeur, een jonge en frisse wijn die al enkele weken na de oogst op de markt komt. Deze primeurwijnen zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen en worden gekenmerkt door hun levendige fruitigheid en lage tannines.

Macéracion (semi) carbonique

Een veelgebruikte methode in de Beaujolais om Gamay te vinifiëren is de macération carbonique. Bij deze methode worden hele druiventrossen in een afgesloten tank geplaatst, waarbij de zuurstof wordt uitgesloten. Binnenin de druif begint een natuurlijke intracellulaire fermentatie door koolzuurgas in de tank. Deze intracellulaire fermentatie zet de suikers in de druif om in alcohol en zorgt ervoor dat de druiven beginnen te gisten, terwijl ze nog heel zijn. Dit proces resulteert in wijnen met heldere fruitige aroma’s en weinig tannines.

Wijn spijs combinaties

Wat betreft wijn-spijs combinaties, gaat Gamay goed samen met een verscheidenheid aan gerechten vanwege zijn levendige fruitige karakter en lichte body. Het past uitstekend bij klassieke Franse gerechten zoals coq au vin, gevogelte, charcuterie en zelfs zachte kazen zoals Brie en Camembert. De fruitige tonen van de wijn vullen de rijke smaken van deze gerechten aan. Daarnaast kan Gamay ook worden genoten met lichtere gerechten zoals salades, pasta’s en gegrilde groenten.. Kortom, Gamay is een veelzijdige druif die een scala aan heerlijke wijn-spijs combinaties mogelijk maakt en een uitstekende keuze is voor liefhebbers van lichte en fruitige rode wijnen.