Muscat de Rivesaltes

Muscat de Rivesaltes is een zoete witte wijn uit de Languedoc-Roussillon (Occitanie). Op basis van Muscat Blanc a Petits Grains en Muscat d’Alexandrie-druiven, worden deze goudgele wijnen geclassificeerd als vin doux naturel, die een hoog gehalte aan natuurlijke suikers bevatten. Muscat de Rivesaltes moet altijd licht gekoeld worden geserveerd en is een perfecte match met foie gras, desserts en oude of blauwe kaassoorten.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Vin Doux Naturel

Muscat de Rivesaltes is een appellatie voor zoete wijnen op basis van Muscat uit Roussillon, Zuid-Frankrijk. Net als zijn niet-Muscat-equivalent, Rivesaltes, dat is gemaakt van alle drie de vormen van Grenache (Noir, Blanc en Gris), is het een voorbeeld van een vin doux naturel. In tegenstelling tot gebotrytiseerde wijnen of ijswijnen, zijn vins doux naturels gemaakt door mutage. Een proces waarbij de gisting van de most is gestopt door het toevoegen van pure alcohol aan de gistende most. Hierdoor blijft een groot gehalte aan restsuikers achter in de wijn.

Druiven

Muscat de Rivesaltes wijnen is gemaakt van Muscat Blanc à Petits Grains en Muscat of Alexandria. De twee druivenrassen worden gemengd in verschillende verhoudingen. Afhankelijk van de door de individuele producent gewenste stijl. Muscat Blanc à Petits Grains is gebruikt om aroma’s van exotische en citrusvruchten te brengen. Dit terwijl Muscat of Alexandria een dieper boeket van witte bloemen en rijp steenfruit brengt. De wijnen tonen aroma’s van bloesem, perzik, citroen en mango, plus af en toe frissere, kruidachtige tonen zoals munt. Deze veranderen allemaal met het ouderen en de wijnen krijgen aroma’s van honing en gebakken steenfruit.

Met hun hoge gehalte aan restsuiker (minimaal 100 gram per liter) en alcohol (tussen de 15 en 17 procent ABV) zijn deze wijnen zoet en relatief stroperig. Ze zijn bleek goud van kleur, soms met een zilvergroene tint in hun jeugd.

Hoge banken

De naam van de stad Rivesaltes betekent “hoge banken” in het Catalaans. Het gebied wordt doorkruist door drie rivieren. Een landschap van heuvels en terrassen met een grote verscheidenheid aan bodems.

Het officiële wijnbouwgebied van Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes omvat bijna 100 gemeentes. Het omvat ook de meest zuidelijke dorpen van het naburige departement Aude, waarvan de wijngaarden ook droge rode wijnen produceren onder de Fitou-appellatie. Dit maakt het de grootste zoete wijn-appellatie van Frankrijk, zowel qua oppervlakte als qua geproduceerde volumes. Het strekt zich uit tot aan de grens met Spanje en omvat zelfs de dorpen Cerbère, Collioure, Port-Vendres en Banyuls-sur-Mer, waar de karaktervolle, zoete Banyuls-wijnen zijn gemaakt.