chateau d'Yquem

Dit moet men een in ieder geval een keer in het leven hebben geprobeerd! De dessertwijnen van Chateau d’Yquem zijn wereldberoemd en fenomenaal!
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Chateau d’Yquem 

Chateau d’Yquem, gelegen in de Sauternes-appellatie van Bordeaux, is een wijnhuis met een rijke en illustere geschiedenis. Het is misschien wel de bekendste Sauternes producent van de wereld. Het Chateau werd in 1593 gekocht door Jacques Sauvage en is sindsdien in dezelfde familie gebleven. Ze zijn is wereldberoemd om hun witte dessertwijnen, die als de beste ter wereld worden beschouwd. De wijngaarden, die ongeveer 113 hectare beslaan, zijn beplant met 80% Sémillon en 20% Sauvignon Blanc. Deze druivensoorten zijn ideaal voor het produceren van de complexe en rijke wijnen waarvoor het wijnhuis bekend staat.

Productiemethoden en Terroir

Het unieke terroir van Chateau d’Yquem speelt een cruciale rol in de kwaliteit van de wijnen. De wijngaarden liggen op een heuvel met goed doorlatende grind- en kleibodems. Hierdoor rijpen de druiven optimaal. Het klimaat in Sauternes, met zijn mistige ochtenden en zonnige middagen, bevordert de ontwikkeling van de edele rot Botrytis cinerea. Deze schimmel concentreert de suikers en smaken in de druiven. Handmatige oogst is een essentieel onderdeel van het productieproces. De wijnbouwers plukken de druiven in meerdere om alleen de perfect aangetaste druiven te selecteren. Na de oogst perst de wijnmaker de druiven voorzichtig, waarna ze worden gefermenteerd in nieuwe eikenhouten vaten, waar ze 18 tot 36 maanden rijpen.

De Wijnen van Chateau d’Yquem

De wijnen van Chateau d’Yquem staan bekend om hun ongeëvenaarde complexiteit, balans en levensduur. Hun typische wijn biedt een geur van honing, abrikoos, tropisch fruit en noten, aangevuld met subtiele tonen van eikenhout, paddestoelen en kruiden. In de mond is de wijn rijk en zoet, met een levendige zuurgraad die zorgt voor balans en frisheid. De afdronk is uitzonderlijk lang en elegant. Chateau d’Yquem wordt vaak omschreven als een wijn die decennia kan rijpen, waardoor de smaken nog verder evolueren. Deze combinatie van historie, vakmanschap en uitzonderlijke kwaliteit maakt Chateau d’Yquem een icoon in de wijnwereld, dus een must-have voor elke serieuze wijnliefhebber.