Dessertwijn

Frankrijk heeft een ruim aanbod zoete wijnen. En zeker niet alleen voor het dessert! Soms juist met een blokje ijs bij het aperitief, dan weer juist bij een plakje chique paté. De Fransewijnwinkel.nl heeft de crème de la crème voor u geselecteerd.  

Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Jaargang
Smaakprofiel
Speciaal

Op sommige momenten met het juist gerecht of dessert kan het goddelijk zijn om een glaasje dessertwijn te drinken. Een wijn die niet te zoet is, dus met een lekkere frisheid in de nasmaak. Niet te stroperig, altijd elegant. U vindt in de Fransewijnwinkel.nl de beste wijn bij jouw nagerecht. Chocola met een Maury? Kaas met Banyuls? Fruitdessert met een Muscat Beaumes de Venise? Of toch die creme Brulée met een Sauternes? Allemaal kanjers. En Frankrijk maakt in elke regio wel een verschillende versie van een mooie zoete wijn met genoeg spanning. 

Dessertwijn is een brede verzamelnaam voor zoete wijn, vaak gedronken als dessert of bij het dessert. Vaak gaat het om wijnen die gemaakt worden van overrijpe druiven, en in sommige gevallen zelfs met edele rotting (botrytis cinerea). Daarnaast ook juist om wijnen van druiven die juist dan weer na de oogst gedroogd worden.  

 In het eerste geval gaat het om zogeheten botrytiswijnen, die vooral in Noordwest- en Midden-Europa geproduceerd worden. In het tweede geval heb je het over passito achtige wijnen uit mediterrane landen. Daarbij zijn er ook met alcohol versterkte wijnen als een Vin Doux Naturel zoals Muscat Beaumes de Venices is ook zoet, maar wordt in sommige regio’s van oudsher tot de aperitiefwijnen gerekend. Tradities zijn niet altijd logisch…  

Welke dessertwijnen kennen we eigenlijk?  

Maar goed, we houden het simpel! Met de term dessertwijn wordt over het algemeen zoetere tot zoete wijn aangeduid. Niet elke zoete wijn is per definitie een dessertwijn, maar wordt er vaak wel toe gerekend. Soms heeft de wijnsuggestie juist een andere culinaire combinatie of soms zelfs meerdere tegelijk. . Een “dessertwijn” kan zowel stille wijn mousserende wijn als versterkte wijn zijn. 

In Frankrijk onderscheiden we de volgende: 

  • Elzas: Vendage Tardive of Selection de Grains Nobles  

Vendanges Tardives is van toepassing op uitzonderlijke wijnen die geproduceerd worden volgens de strengst denkbare criteria. Een paar dagen voor de oogst moet een controleur eerst vaststellen of de druiven een bepaalde mate van opgebouwde suikers hebben. Daarna moet de wijn gekeurd worden door een jury voordat deze de vermelding Vendages Tardives mag krijgen. De Vendanges Tardives worden gemaakt van edele druivenrassen, dat betekent dat alleen Riesling, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer gebruikt mogen worden. De druiven worden geplukt wanneer deze overrijp zijn en soms deels aangetast door edele rotting.

Bij de Sélection de Grains Nobles worden enkel door de Botrytis cinerea schimmel aangetaste druiven gebruikt in de wijn. De druiven worden hier niet per tros maar per druif geselecteerd. Doordat de druiven langer zijn doorgerijpt is het suikergehalte erg hoog. Zowel bij de Vendanges Tardives als Sélection de Grains Nobles ontstaan bijzondere wijnen die zich goed laten combineren met desserts, blauwe schimmelkazen maar ook bij foie gras. (uiteraard wel duurzaam en diervriendelijk geproduceerd) 

  • Bordeaux : Sauternes, Monbazzilac, Loupiac 

Sauternes is de bekendste zoete wijn uit Bordeaux, misschien wel de bekendste dessertwijn ter wereld. Met als uithangbord de vinum primus inter pares Chateau d’Yquem. In 2011 verkocht voor de prijs van €85.000 neer te leggen voor een (zeer drinkbare fles uit 1811). Het Sauternes-gebied ligt ten zuiden van Graves, Bordeaux, op de linkeroever. Sémillon is het belangrijkste druivenras in deze dessertwijn. Sauvignon Blanc wordt vaak ook gebruikt om zuren en aromatische fruitaroma’s toe te voegen in de blend.

De wijnmaker doet dit niet alleen. Een illustere schimmel die luistert naar de naam ‘Botrytis Cinerea’ helpt hem ook een handje. Hier in de wijngaarden van Sauternes, zorgt de rivier de Ciron dat druiven besmet raken met deze schimmel. Samen met de warme zonnestralen van de herfst, doet die schimmel hard zijn best om in de schil van de druif minuscule gaatjes te prikken, waardoor het water in de druiven kan verdampen. Het resultaat is dat de concentratie suikers, ten opzichte van het water, toeneemt. Dit resulteert in een geconcentreerde smaak en structuur. Tot slot voegt deze schimmel nog wat extra aroma’s toe. Aroma’s als marmelade, biscuit, roggebrood, honing, noot, abrikoos en sinaasappel-zest zijn typisch voor wijnen met edele rotting. Super complexe wijnen zijn het en daarbij heel lang houdbaar. Langer dan wij leven!  

  • Loire: Coteaux du Layon 

Het wijngebied Anjou/Saumur is een uitgestrekt wijngebied, gelegen ten zuiden en ten noorden van de rivier de Loire, Zijrivieren van de Loire die deel uitmaken van deze regio zijn de Layon en de Aubance (allebei bekend om zoete wijnen).  Ten zuiden van de stad Angers ligt het beroemde gebied Coteaux du Layon, langs de rivier de Layon. Zoet van Chenin Blanc is hier een specialiteit zowel in de basisappellatie Coteaux du Layon als de hogere zoals Beaulieu, Chaume en Bonnezeaux.

Al deze wijnen kenmerken zich door een verfijnde balans in zoet en zuur. De chenin blanc (locaal bekend als pineau de la loire) is ter plekke de meest edele druif. Net als bij Sauternes in de Bordeaux heeft men hier in het najaar, als het weer het toestaat, edele rotting, ook wel pourriture noble genoemd. Deze wijn heeft een restsuikergehalte rond 90 gr/l. Ganzen- of eendenlever, crème brûlée, tarte tatin met wit en/of geel fruit, blauwschimmelkaas en witte chocolade kun je hier prima bij eten.  

  • Rhône, Languedoc Roussillon: Muscat Vin doux Naturel: 

‘Doux’ betekent zoet en ‘naturel’ betekent natuurlijk. Het gaat dus om een wijn met een zoete smaak dankzij de natuurlijke suikers uit de druif. 

Zoete wijnen worden gemaakt van druiven met een hoog suikergehalte. Als de gisting stopt, blijft er nog zoveel suiker over dat de wijn een zoete smaak krijgt. Eigenlijk dus helemaal niet zo natuurlijk.  

De gisting kan van nature stoppen als een alcoholpercentage van circa 15% is bereikt, maar het komt zelden voor dat de wijn dan nog voldoende suikers bevat om de wijn zoet te laten smaken. 

Daarom wordt er bij een Vin Doux Naturel tijdens de vergisting alcohol toegevoegd zodat de gisten doodgaan, de gisting stopt en de rest van de suiker in de wijn achterblijft. Net zoals versterkte wijn wordt gemaakt. Vin Doux Naturel bevat tussen de 15 en 18% alcohol. 

Bekende VDN’s: Banyuls, Maury voor rood en Muscat de Rivesaltes of Muscat beaumes dde Venise voor wit.  

Ga eens lekker door de winkel en ontdek ons uitgebreide assortiment rode wijnen en bestel eenvoudig en veilig online. Wij bezorgen vanuit ons magazijn in Amsterdam jouw favoriete wijnen bij je thuis in heel Nederland en België.