Rood

Frankrijk is één van de meest bekende wijnlanden en produceert de meest gedronken rode wijn ter wereld. Waarschijnlijk heb je vast wel eens gehoord van een Bordeaux, Bourgogne of Beaujolais. Frankrijk heeft echter veel meer te bieden! Bekijk het uitgebreide assortiment op fransewijnwinkel.nl en ontdek de prachtige Franse wijnen.

Prijs
Streek
Beaujolais (2)
Bourgogne (5)
Mâconnais (Mâcon) (1)
Côtes de Toul (1)
Cotes du Rhone (14)
Châteauneuf-du-Pape (1)
Vacqueyras (1)
Côtes du Rhône Villages (1)
Côtes du Rhône Villages (3)
Gigondas (2)
Languedoc-Roussillon (24)
Pays d'Oc (4)
Limoux (1)
Loire (3)
Touraine (1)
Sancerre (2)
Morgon (1)
Saint-Emilion (1)
Sud Ouest (5)
Cahors (1)
Côtes Catalanes (2)
Bordeaux (16)
Medoc (5)
Pauillac (3)
Pomerol (1)
Saint-Emilion (2)
Druif
Malbec (2)
Mourvèdre (1)
Carignan (1)
Grenache (2)
Pinot Noir (1)
Syrah (1)
Jaar
2018 (1)
2019 (1)
2020 (2)
2021 (2)

Toont alle 5 resultaten

Wanneer je aan wijn denkt denk je al snel aan Frankrijk. Frankrijk is dan ook echt het ultieme klassieke wijnland waar de basis ligt voor de wereldwijde wijnbouw. Overal ter wereld kom je inmiddels de van origine Franse druivensoorten tegen die een geheel nieuw type wijn leveren.

Je hoeft echter niet buiten Frankrijk te zoeken om een grote verscheidenheid aan wijn te vinden. Frankrijk telt ontzettend veel wijnregio’s met allen hun eigen druivensoorten en wijnstijl. De kwaliteit van Franse wijnen is ook uitmuntend te noemen. Mede dankzij de eeuwenlange ervaring die de Fransen met wijn maken hebben. De Fransen streven naar de ideale combinatie van druif en wijngaard, en dat levert dan ook complexe en karakteristieke wijnen op.

Verschillende rode wijnen uit Frankrijk

Frankrijk heeft een enorme diversiteit als het neerkomt op wijn. Om een beter beeld te krijgen van de verschillende Franse rode wijnen is het goed om te kijken naar de verschillende regio’s. Elke regio verbouwd zijn eigen druiven die perfect aansluiten bij het (micro)klimaat en bodemtype. Zo kun je de volgende keer gemakkelijker een keuze maken wanneer je op zoekt bent naar een rode wijn.

Bordeaux wijn

Denk je aan Franse rode wijn, dan denk je al snel aan Bordeaux. De meest bekende Franse Château’s staan dan ook in deze regio. De Bordeaux ligt in het Zuid-westen van Frankrijk aan de Atlantische oceaan. De rode wijnen zijn vaak blends van typische Bordeaux druiven. De typische ‘Bordeaux-blend’ is Cabernet-Sauvignon en Merlot. Deze blend kan verder worden aangevuld met bijvoorbeeld Cabernet-Franc, Petit Verdot, Malbec of Carmenère. Elk druivenras heeft haar eigen specifieke kenmerken die elkaar mooi aanvullen in de blend. De Cabernet Sauvignon staat bekend om haar zwarte fruit, specerijen, cederhout en vooral stevige structuur. De Merlot-druif zorgt voor het rode fruit, chocolade en een rondere structuur.

De meeste Bordeaux wijnen zijn stevige jongens en staan er om bekend dat je ze jaren kunt bewaren. Dit komt door de vele tannines en zuren in de wijn. Hoe ouder de wijn wordt, hoe soepeler deze zuren en tannines worden en hoe fijner en complexer de wijn smaakt. Door het lange bewaarpotentieel zijn deze wijnen ook vaak erg duur. De Premier Cru’s kunnen met gemak voor honderden euro’s per fles worden verkocht. Ontzettend mooi om eens te proberen!

Bourgogne wijn

De Bourgogne ligt in het midden van Frankrijk, tussen de steden Dijon en Lyon. Sinds de 7e eeuw wordt hier al kwaliteitswijn gemaakt. De Bourgogne is altijd een boeiend en interessant gebied geweest voor Franse rode wijnen. Je kunt de Bourgogne onderverdelen in 5 streken: Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais, Beaujolais en Chablis. De Côte d’Or (ook wel heuvel van goud genoemd) maakt wijnen van sublieme kwaliteit.

De rode wijnen in de Bourgogne worden hoofdzakelijk gemaakt van de Pinot Noir druif. Deze druif brengt over het algemeen wijnen voort met aroma’s van rood fruit, soms aangevuld door aardse tonen en kruidigheid. Waar in de Bordeaux alles heel complex en verfijnd is geeft de Bourgogne een veel meer Bourgondische draai aan de rode wijn. Boerse, aardse tonen kunnen hier in het begin sterk aanwezig zijn. Wanneer je de wijn genoeg lucht geeft vervliegt het boerse gedeelte en blijft er een prachtig complexe en frisse rode wijn over. Ook perfect om iets gekoeld te serveren bij zomerse salades bijvoorbeeld.

Rhône wijn

Het gebied langs de rivier de Rhône in het zuidoosten van Frankrijk kent een rijke traditie. De Paus heeft ooit zijn residentie gehad in Avignon. Hieraan ontleent de wijn van het dorpje Châteauneuf-du-Pape zijn naam. De Châteauneuf-du-Pape wijnen mogen maar liefst 13 verschillende druivensoorten toevoegen aan de blend! Je kunt het Rhône gebied indelen in Noord- en Zuid-Rhône. Het noorden staat bekend om de Côte Rotie (gegrilde heuvel), Hermitage en Crozes Hermitage. Deze Franse rode wijnen worden gemaakt van Syrah en kunnen eventueel worden aangevuld met de witte druiven Roussanne en Marsanne. In het zuiden wordt voornamelijk de zogeheten ‘GSM-blend’ gebruikt; Grenache, Syrah en Mourvèdre. De Rhône wijnen zijn uitstekende diner wijnen. Ze zijn krachtig en vol van smaak, met aroma’s van donker fruit en kruiden. Hierdoor zijn ze gastronomisch ontzettend interessant en gaan ze goed samen met veel gerechten.

 

error: Content is protected !!