Mâconnais (Mâcon)

De wijnen uit Mâconnais onthullen een uitnodigend smaakprofiel dat wordt gekenmerkt door frisheid en levendigheid. Tonen van groene appel, citrusvruchten en een subtiele mineraliteit vormen de ruggengraat van de smaak. De wijnen hebben een evenwichtige zuurgraad, wat bijdraagt aan de toegankelijkheid en veelzijdigheid, waardoor ze perfect zijn voor verschillende gelegenheden.
Soort
Soort
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 3 resultaten

Mâconnais (Mâcon) is een deelgebied in het zuiden van Bourgogne. Er worden rode, witte en roséwijnen gemaakt. In tegenstelling tot specifieke appellations zoals Pouilly-Fuissé, zijn Mâcon AOC-wijnen representatief voor een bepaald kwaliteitsniveau, in plaats van een bepaald specifiek terroir. Veel wijnen zijn echter in de wijngaardzone van Mâcon gemaakt.

Mâcon is van oudsher het meest bekend om zijn rode wijnen. In de 20e eeuw versnelde de productie van witte wijn echter dramatisch. Deze vertegenwoordigt nu ongeveer 86 procent van meer dan 3800 hectare wijnstokken. Alle witte wijnen van een appellatie die het woord “Mâcon” bevat, zijn uitsluitend geproduceerd van de Bourgondische witte druivensoort Chardonnay. Elke die van de Aligoté die in de regio is gemaakt, classificeert men als Bourgogne Aligoté.

Macon

Mâcon-Villages is een titel die gereserveerd is voor witte Chardonnay-wijnen. Deze hebben een hogere kwaliteit en strengere productieregels. Maar veel productie in de regio bereikt deze drempel. De volumes voor deze aanduiding zijn kleiner dan die van generieke witte Mâcon.

Bovendien zijn een aantal gemeenten in het stroomgebied van de appellatie Mâcon erkend als wijnen van hogere kwaliteit. Deze mogen hun naam toevoegen aan “Mâcon” op hun etiketten. De bekendste hiervan is waarschijnlijk Mâcon Lugny.

Rode wijnen die men verkoopt onder de generieke Mâcon-appellatie kunnen zijn gemaakt van ofwel Pinot Noir of Gamay. Echter hoewel de meeste van de laatste druivensoort zijn. Dit aangezien die geproduceerd met de Pinot Noir druif zijn, kunnen ook zijn geëtiketteerd met onder de meer prestigieuze Bourgogne AOC-benaming. Rosé Mâcon-wijnen kunnen van beide variëteiten of een combinatie van beide zijn gemaakt.

Primeur en Nouveau zijn achtervoegsels die kunnen zijn toegevoegd aan verse rosé- en witte wijnen die kort na de oogst worden uitgebracht. De wet bepaalt dat men deze wijnen 38 dagen vóór de derde donderdag van november van het oogstjaar mogen mag vrijgeven. De term Supérieur kan zijn toegevoegd aan de titels van rode of witte Mâcon-wijnen om een ​​iets hoger alcoholgehalte aan te duiden.