De Loire is met meer dan duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk en stroomt van de Ardèche ten zuiden tot in de Atlantische Oceaan. Pas na 500 km komt de wilde rivier tot rust bij het dorpje Pouilly-sur-Loire waar het wijngebied de Loire begint. Vanaf dat moment stroomt hier de Loire door een gebied met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en vruchtbare groene velden. Niet voor niets noemt men dit gebied wel de tuin van Frankrijk, “ Le Jardin de France”, gelijknamig naar het IGP gebied gemaakt van druiven die uit het hele gebied mogen komen.

Vanaf het dorpje Pouilly-sur-Loire  loopt het wijngebied tot aan kust bij de havenstad Nantes. Door deze grote afstand van ongeveer 400 km zijn er grote verschillen in klimaat, aangeplante druiven en bodemsoorten.  Aan de kust is de matigende invloed van de Atlantische Oceaan bijvoorbeeld groot, maar landinwaarts neemt die aanzienlijk af. In sommige delen bestaat de bodem uit oude kimmeridge kalk, in andere weer uit tufsteen, verweerd graniet of leisteen. Deze factoren bepalen weer op hun beurt de keuze van druivenrassen en dus ook welk type  wijn er in elk apart deelgebied wordt gemaakt.

De Loire is opgedeeld in vier regio’s  – van oost naar west zijn dat Orléanais, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais – , die ook weer zijn opgedeeld in een flink aantal appellations.

Helemaal in het oosten wordt van de kalkrijke bodem (dezelfde als die in Champagne en Chablis) de beroemde Pouilly Fumé gemaakt van de druif Sauvignon Blanc.  Direct aan de andere kant van de rivier ligt op een grote heuvel het al even beroemde Sancerre. Eveneens genoemd naar het stadje geeft Sauvignon blanc van een kalkhoudende bodem ,en soms wat extra vuursteen, hier een aromatische witte wijn. Sancerre eigenlijk alleen maar bekend van de witte wijnen, maakt ook rode en rosé wijnen van de pinot noir druif. Relatief weinig, maar van uitstekende kwaliteit. Hetzelfde geldt voor Menetou-Salon, waar de wijnen wel lijken op die van Sancerre. 

Stroomafwaarts is de oostelijke Touraine nog het gebied van de Sauvignon Blanc, maar uit het westelijke deel komen droge, zoete en mousserende wijnen van de nogal onbekende druif  Chenin blanc.  We kennen deze druif vooral uit Zuid Afrika ( Dröe Steen!) maar dit is zijn geboorte plek. Denk aan soms droge en soms off-dry (afhankelijk van het jaar) Vouvray en Montlouis. Tegenwoordig helaas verworden tot onbekende wijnen en vaak nog maar weinig te vinden.  Echter vaak juist met een rafelrandje en met een hoog bewaarpotentieel. 

In zowel de westelijke Touraine als het aangrenzende Anjou-Saumur is het net een tikje warmer dan in de rest van de Loire, wat het gebied uiterst geschikt maakt voor mooie rode wijnen van Cabernet franc. Hier met een duidelijk aroma van paprika en ouderwets potloodslijpsel. We hebben het dan over de pittige en stevige Bourgueil, Chinon, Saumur-Champigny en Anjou-Villages. Ook liggen in Anjou-Saumur de appellations Quarts de Chaume, Bonnezeaux en Coteaux du Layon, waar van chenin blanc prachtige edelzoete wijnen worden gemaakt. Maar vergeet ook niet  de mousserende Saumur, een uitstekend alternatief voor Champagne.  

De regio Pays Nantais aan de kust van de Atlantische Oceaan is het gebied van de Muscadet, gemaakt van de muscadetdruif, ook wel soms Melon de bourgogne genoemd.  Een wijn die mede door zijn matige kwaliteit in de jaren ‘80  bijna ten dode was opgeschreven, maar zich heruitgevonden heeft als een super frisse en strakke Muscadet-Sèvre et Maine van hoge kwaliteit en met een uitstekende  intensiteit met typisch terroir wijnen van oud vulkanische bodem.  Doordat de rendementen lager zijn dan voorheen en de wijnen veelal ”sur lie” op hun gist  rijpen, is de smaak rijker en krachtiger. Het zijn gastronomische wijnen, gemaakt om alles wat uit de zee komt te begeleiden. Bestel een fruit de mer erbij en je hebt puur natuur beide op hun best! Hoewel de meeste Muscadets jong gedronken worden, kunnen de beter gemaakte versies verrassend goed ouderen.  Ook zien we hier dat steeds meer wijnen het predicaat “premier crus” voeren sinds 2011. Deze “Cru Communal” moet aan strenge eisen voldoen. De druivenstokken moeten minimaal 6 jaar oud zijn en het rendement mag niet meer dan 45hl per hectare bedragen. Vervolgens moet de wijn 18 tot 36 maanden “Sur Lie” (op droesem) staan. De rijping van de druiven en rijping van de wijn op de droesem zijn nauwkeurig beschreven. Het zijn Muscadet-wijnen die langer kunnen lagerendan de meeste andere wijnen uit de streek. Bij deze AOC’s staat de naam van betreffende gemeente op het etiket vermeld.