Wijnen van de druif Viognier

Duo des Mers – Sauvignon Viognier

Streek: Languedoc-Roussillon Jaargang: 2018 Druiven: Viognier, Sauvignon Blanc

De naam Duo des Mers – Sauvignon Viognier is geïnspireerd op de twee verschillende herkomstgebieden waar… Lees meer
 7,00

Domaine Piquemal – Clarisse Blanc

Streek: Languedoc-Roussillon Jaargang: 2018 Druiven: Grenache Blanc, Roussanne, Viognier

Uit het hart van de Roussillon komt deze heerlijk frisse blend van Viognier en Grenache… Lees meer
 7,65

Delbeaux Premium Viognier

Streek: Languedoc-Roussillon Jaargang: 2019 Druiven: Viognier

De druif Viognier kom je normaal gesproken vooral tegen in de Rhone. De Delbeaux  Premium… Lees meer
 8,39

La Villette Viognier

Streek: Languedoc-Roussillon Jaargang: Druiven: Viognier

Sexy Viognier De Viognier druif is de meest vrouwelijke verleidster van alle witte druiven. De… Lees meer
 6,99

Viognier druiven bezitten een aromatische en fruitvol karakter en zijn viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten uit de Aziatische keuken. Met name de Thaise en Vietnamese keuken combineren goed. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering is Viognier een goede combinatie met Japanse sushi. Een andere geslaagde combinatie is met Franse kazen.

Condrieu

De bakermat de van viognier druif is de Rhone vallei. Met name in Condrieu is bekend om zijn Viognier wijnen. De wijn wordt in Condrieu alleen als mono-cepage gemaakt. In 1968 was er in de hele Rhônevallei slechts 14 hectare Viognier en in Condrieu maar 8 hectare. 12 jaar ging het beter met wijnen uit de Rhonevallei en zo ook de viognier. In Condrieu groeide het beplante areaal naar 20 ha in 1980 tot meer dan 100 ha in het jaar 2000.

Smaak Viognier druif

Viognier varieert in smaak van lichtere smaken van mandarijn, mango en kamperfoelie tot romiger aroma’s van vanille met kruiden van nootmuskaat en kruidnagel. Afhankelijk van de producent en hoe het is gemaakt, varieert het in intensiteit van licht met een vleugje bitterheid tot vet en romig. Viognier wordt veel gemixt met andere druiven. Een combinatie met chardonnay doet het heel goed. De viognier druif verlaagd de zuurgraad van de chardonnay en maakt het wat zachter, zwoeler en wat geparfumeerd.

In de mond zijn de wijnen meestal droog, hoewel sommige producenten een enigszins droge stijl zullen maken die de perzikkleurige aroma’s van viognier verfraait. Viognier wijnen zijn herkenbaar aan een olieachtige sensatie op het midden van de tong. De drogere stijlen komen minder fruitig over in het gehemelte en leveren subtiele bitterheid.