Wit

Frankrijk is één van de grootste wijnlanden ter wereld. Franse wijnen komen  met een grote verscheidenheid aan smaak.  Er zijn dan ook grote verschillen tussen Franse wijnen en dat heeft alles te maken met de herkomst van de wijnen en de gebruikte druif. De Fransewijnwinkel.nl heeft gewoon haast teveel om nog te kunnen kiezen. Doe uw best!

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Frankrijk is één van de grootste wijnlanden ter wereld. Hun witte wijnen zijn wereldberoemd denk maar aan Sancerre, Pouilly Fumé of witte Bourgogne! Zowel qua omzet als productie scoort Frankrijk dan ook erg hoog. Franse wijnen hebben met een grote verscheidenheid aan smaak altijd een stapje voor. Toch zijn er een aantal grote verschillen tussen Franse wijnen en dat heeft alles te maken met de herkomst van de wijnen, zoals wijnstreek. Daarbij zijn er door de grote diversiteit aan klimaten, ondergronden en eetgewoontes in Frankrijk veel rijkdom om te combineren met de Franse witte wijn. Of je nu in Loire dal schaal en schelpdieren besteld of in de Elzas een zuurkool schotel met spek de lokale Franse witte wijnen passen er perfect bij! Door de jaren heen heeft zich natuurlijk altijd wijn en spijs naar elkaar ontwikkeld. Eigenlijk is het zo: Dat wat samengroeit past ook prima  bij elkaar.

Bij elke wijn in de Fransewijnwinkel.nl staan ook de nodige eet-en gerechten tips. Laat u inspireren en bekijk ook de Fransewijnwinkel.nl eens op uw favoriete druif. Er staat altijd een favoriet tussen!  

Frankrijk is het meest beroemde witte wijnland ter wereld. De bekendste witte wijngebieden zijn: Elzas, Bourgogne, de Loire maar ook zeker de witte wijnen uit de Rhônevallei,en niet te vergeten de Languedoc en Roussillon.  

De bekendste witte druiven uit Frankrijk zijn de Chardonnay, Sauvignon blanc, Viognier , Muscadet . Die kennen we allemaal. Echter in totaal zijn er in 2.900 verschillende Franse witte wijnen van meer dan 100 inheemse druivenrassen. Per streek groeien ook zeer specifieke druivenrassen. De kwaliteit van de druiven is buitengewoon vanwege het perfecte wijnklimaat in Frankrijk.
 

Welke wijnstreken zijn er in Frankrijk?  

De bekende: de Loire 

Deze wijnregio loopt van de plaats Sancerre tot aan de Atlantische Oceaan. Centraal in deze wijnstreek staat de gelijknamige rivier Loire. In Loire worden zowel witte als rode wijnen gemaakt, maar het gebied vooral bekend om haar witte wijnen. Doordat de wijnregio Loire erg groot is, heeft ook het verschillende klimaten en bodemsoorten. Hierdoor heeft elke regio ook weer eigen kenmerken die terugkomen in de wijn. Zo staan de Pouilly-Fumé en Sancerre bekend om kwaliteitswijnen van de Sauvignon Blanc. De bodem van de Sancerre bevat veel kalk en mineralen. Deze komen terug in de smaak van de wijnen met een frisse strak mondgevoel en veel citrustonen. De meeste witte wijn wordt echter gemaakt in Touraine even verderop. Over het algemeen zijn wijnen uit dit gebied wat vriendelijker.

 Eigenlijk een druif die veel meer aandacht verdient is de Chenin Blanc. Prachtige complexe droge wijnen na enkele jaren rijpen maar daarbij zijn er ook fantastisch zoete wijnen die wel tientallen jaren bewaard kunnen worden. De Anjou,even verderop juist staat bekend om haar rosé wijn. Saumur staat juist weer bekend om haar mousserende wijnen. Last but not least uiteraard de Muscadet. Strakdroog, wat ziltig soms en echt de beste combinatie als het om schelp en schaaldieren gaat. En laten ze die daar aan de kust nou net ruim voorhanden hebben. A table!  

De beroemdste: Witte Bourgogne 

 De Bourgogne, een gebied met een rijke geschiedenis. Honderden jaren is dit een gebied geweest van rijke hertogen en mensen met macht en goede smaak. Al in de zevende eeuw stonden de wijnen uit dit gebied wijnen bekend om hun goede kwaliteit. Wit, gemaakt van de Chardonnay en zeer receptief voor de bodem lappendeken die de Bourgogne is. Mits gemaakt van een goede producent proef je dat duidelijk terug in de wijn.

 De wijnen afkomstig uit de regio Chablis, een district in het noorden van de Bourgogne, zijn vaak mineralig (door de kalk) en zeer fris van smaak. Het koele klimaat en de bodem speelt daar een duidelijke rol in. Echter juist wijnen uit Côte Chalonnaise, in het zuiden van de Bourgogne, zijn vaak voller van smaak en kunnen jong gedronken worden. Wijnen uit Mâconnais, ten zuiden van Chalonnaise, zijn vaak vol en rijp. Precies tussen in ligt de Côte de Beaune… Met Meursault en Puligny-Montrachet de mooiste en verfijndste van allemaal.  

De vriendelijkste: Elzas 

De Elzas, ook wel Alsace, is een wijnstreek in het oosten van Frankrijk. In de Elzas worden voornamelijk witte wijnen gemaakt. Wijnen uit de Elzas worden in principe altijd van één type druif gemaakt en worden dus niet in een blend gebruikt. De wijnen EdelZwicker en Gentil zijn hier. De resterende druivenrassen zijn  Sylvaner, Chasselas en of Pinot Blanc. Deze druiven en wijnen worden streng gecontroleerd. Daarnaast worden wijnen – in tegenstelling tot andere delen van Frankrijk – niet naar een gebied vernoemd, maar naar de gebruikte druif. En dat is voor de consument erg handig!  

 De zuidelijkste: Languedoc 

De grootste wijnstreek in Frankrijk is de Languedoc Roussillon. De regio loopt van de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens. Het gebied staat bekend om zijn heuvels, het droge klimaat met veel zon en haar uitgestrekte wijngaarden. Dit gebied heeft alles wat je nodig hebt voor het maken van prachtige wijnen! Witte wijnen worden voornamelijk gemaakt van de witte ChardonnaySauvignon Blanc, Maccabeo en Viognier. Maar de meest bekende is, van de nogal onbekende druif Picquepoul, de Picpoul de Pinet. Lekker fris en strak. Top bij de mosselpan!  

De onbekende voor wit: Bordeaux  

Bordeaux is het meest prestigieuze wijngebied ter wereld. Geen enkel ander gebied brengt zoveel kwaliteitswijnen voort. Maar dit geld vooral voor rood. Er zijn verschillende redenen voor dit succes, te denken aan: klimaat, bodem, goede waterhuishouding, geschikte druivenrassen, assemblages, omvang, gebied en traditie. De meest voorkomende witte druiven in de Bordeaux zijn, Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Bij deze veel witte droge Bordeauxwijnen duurt het even voor ze op dronk zijn.  

Eerder is de Bordeaux bekend om zijn witte dessertwijn: de Sauternes. De duurste wijn dan ook tegelijk! Ruim 87.750 euro is ervoor betaald, maar dan mag je jezelf ook de trotse eigenaar noemen van de Château d’Yquem 1811. De duurste witte wijn die ooit verkocht is. Sommelier Christian Vanneque is de nieuwe eigenaar van de wijn. In 2017, Christian gaf aan dat hij deze bijzondere zoete witte Franse wijn op zijn vijftigste jubileum gaat openmaken om zijn jubileum als wijnkenner te vieren. Dat is ruim 200 jaar na de botteling, Santé! 

Ben je meer een liefhebber voor houtgerijpte witte Franse witte wijn of hou je juist meer van frisheid. Ga lekker los in de Franse wijnwinkel.nl. Snel en veilig geleverd!