Mousserende wijnen

Wie aan Frankrijk en mousserende wijnen denkt, denkt aan Champagne. Natuurlijk volledig terecht, maar wist je dat Frankrijk nog veel meer mousserende wijnen produceert? De mousserende wijnen buiten het Champagne gebied worden Crémant genoemd. Ontzettend lekker en vaak met een prettiger prijskaartje!

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 26 resultaten wordt getoond

Het beste op het gebied van mousserende wijnen is alleen goed genoeg voor de Fransen en daarmee zitten ze met hun Champagne goed! Gemaakt van chardonnay, pinot noir en meunier, afkomstig uit de koele kalkrijke Champagnestreek, geproduceerd volgens de methode traditionelle, met gisting op fles en minimaal 15 maanden rijping (maar meestal aardig wat maandjes mee). Alles is fijner aan Champagne. De mousse, de frisheid, complexiteit en ook de rijpheid van een vintage Champagne. En die rijpheid proef je, de mousse is fijner, de smaak complexer en je genietmoment intenser. Champagne is en blijft de koning der mousserende wijnen. De onovertroffen gouden standaard. Zoveel verschillende soorten champagne van droog tot lichtzoet, zoveel verschillende stijlen van fris tot zeer rijp en zoveel verschillende signaturen. Champagne is een wereld op zich en een prachtige wereld om in de Fransewijnwinkel.nl op ontdekkingsreis te gaan.  He, maar er is meer op het gebied van mousserende wijnen: De Crémants! We leggen het allemaal nog eens hier uit! 

A piece of art! 

Behalve een echt natuurproduct is champagne ook eigenlijk een piece of art!  Elk champagnehuis heeft haar eigen huisstijl. En dat maakt elke champagne van de verschillende huizen en producenten elke keer weer anders. Duidelijk ook in de non-vintage champagnes.  Hierbij streeft het champagnehuis naar een consistente smaakbeleving; jaar na jaar hetzelfde ondanks de oogst fluctuaties in de verschillende oogstjaren. Er bestaan ook vintage champagnes. Deze kennen juist wel een jaartal. Het is nu het oogstjaar dat duidelijk naar voren komt. Daarom is elke vintage champagne uniek en per definitie gelimiteerd. Ze rijpen ook veel langer en kennen een hoger prijskaartje. Daar staat een grotere smaakbeleving tegenover. Het zijn bij uitstek gastronomische champagnes die het aperitief stadium voorbij zijn. 

Champagne komt uit noord Frankrijk en is vernoemd naar de regio van herkomst. De omstandigheden zijn hier ideaal voor het produceren van mousserende wijn. Er heerst een koel klimaat waardoor de druiven zich goed kunnen ontwikkelen. De bodem is kalkrijk wat goed is voor de druivenrank en de druiven. De druiven die worden gebruikt voor de productie van champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagnes hebben aroma’s van citrus en peer tot noten en kruiden en bevatten veel zuur en weinig alcohol. Champagnes hebben vaak geen jaartal en de wijn van meerder jaren wordt vaak met elkaar geblend. Dit wordt gedaan om constante kwaliteit te waarborgen. Zolas al eerder gezegd wordt er met uitzondering alleen in goede jaren een jaartal (vintage) geproduceerd. Naast dit geweld vergeten we haast de rosé versies. Het vermelden waard lijkt ons zeker De enige wijn in Frankrijk waar rode en witte wijn gemengd mag worden en absoluut gastronomisch inzetbaar 

Wat is crémant? 

Dit perfecte alternatief voor Champagne komt ook uit Frankrijk.  Champagne, de koning van de bubbels, die kennen we allemaal. Maar ook weten we allemaal dat je niet altijd champagne kunt drinken. Tenzij je in een bitcoin bubbel leeft. In dat geval zou ik dagelijks een mooie vintage opentrekken. Knapt die Bubbel, dan is nog altijd een Crémant. Kwaliteit en betaalbare mousserende wijnen   

Ook buiten de Champagne wordt er in Frankrijk volop mousserende wijn gemaakt.  Hiervoor hebben de Fransen de term ‘crémant’ in het leven geroepen. Frankrijk kent inmiddels acht crémants, die ieder uit een bepaalde regio komen en bestaan uit lokale druivenrassen, en op dezelfde manier als Champagne gemaakt worden! 

Wat is crémant en waar is het te vinden? 

Bij maken van een crémant of een champagne is een toch wel koel klimaat van belang. Bij warme temperaturen worden de druiven namelijk veel te snel rijp en bevatten ze dus ook een hoger suikergehalte en veel erger: te weinig zuren. Dat gaat ten koste van de elegantie en het alcoholgehalte. Het maakt de wijnen gewoon net even te log.  

Welke regio’s maken een crémant? We onderscheiden de volgende:  

Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire,Crémant d’Alsace , Crémant de Limoux, Crémant de Savoie, Crémant du Jura, Crémant de Die, Crémant de Bordeaux 

Eigen stijl? Cremant d’Alsace.

Hoewel de crémant volgens dezelfde methode als Champagne wordt gemaakt, zijn de gebruikte druivenrassen niet altijd hetzelfde. In plaats daarvan gebruikt elke regio haar eigen lokale druiven. In het geval van Bourgogne zijn dat toevallig wel dezelfde als Champagne – Chardonnay en Pinot noir. Maar in de Elzas zijn dat doorgaans Auxerrois en pinot blanc en soms wat Riesling 

Crémant de Bourgogne 

Crémant de Bourgogne komt voornamelijk uit de Côte Chalonnais en Maconnais.  Ze worden meestal gemaakt van chardonnay en pinot noir omdat dat ook de druiven zijn die Bourgogne hiervoor aangeplant mogen worden. Het ligt zuidelijker dan Champagne, dus het is iets warmer. Dat proef je in deze cremants uit dit gebied : iets rijpere fruittonen dan Champagne. 

Crémant de Loire.

Volop te vinden rondom Vouvray. Hier speelt chenin blanc de hoofdrol en speelt Chardonnay de 2e viool Mooi, hoor.. De wijnen ervan zijn vaak fris en vol tegelijk en ze kunnen ook fantastisch ouderen. In de bubbels vind je aroma’s van bloemen, perzik en appel. Anders maar echt een aanrader.  

Crémant d’Alsace 

De meeste Crémant d’Alsace wordt gemaakt van pinot blanc, hoewel pinot gris, auxerrois, riesling en zelfs chardonnay ook zijn toegestaan. De wetgeving kent nog meer regels hier. Om de kwaliteit te waarborgen moeten de percelen die bestemd zijn voor crémant al in maart worden geïdentificeerd, zodat de wijnstokken voor dat doel worden onderhouden. Toch zeker niet mnder interressant om eens te proberen.  

Crémant de Limoux 

Limoux vind je in de Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk. Crémant de Limoux moet gemaakt worden van tenminste 50% chardonnay of chenin blanc. Het staat erom bekend te kunnen wedijveren met champagne. Dat komt wellicht door de bodem, die bestaat uit een combinatie van kalkhoudende leemgrond met een kiezellaag, maar ook het dankzij de Atlantische Oceaan relatief koele klimaat doet een duit in het zakje. 

Limoux was er eigenlijk eerder dan Champagne met het maken van mousserende wijn. In 1531 werd de eerste Blanquette de Limoux gemaakt volgens de zogenaamde methode ancestrale. Tegenwoordig heb je ook Blanquette de Limoux die volgens de traditionele methode worden gemaakt. De methode staat altijd op de fles vermeld. 

Andere vermeldenswaardige Cremant’s zijn : Crémant du Jura, Crémant de Die, Crémant de Bordeaux en de Cremant de Savoie