Wijnen van de druif Syrah

Paul Mas Rosé de Syrah

Streek: Languedoc-Roussillon Jaargang: 2018 Druiven: Syrah

De Rosé de Syrah van Paul Mas heeft een zalmroze kleur en een onweerstaanbare geur… Lees meer
 6,40

Beauté du Sud – Cabernet Syrah

Streek: Languedoc-Roussillon Jaargang: 2018 Druiven: Cabernet Sauvignon, Syrah

Beauté du Sud Cabernet Syrah is een blend bestaande uit twee druivensoorten. De cabernet sauvignon voor… Lees meer
 7,70

Domaine de l‘Ostal – Estibals

Streek: Languedoc-Roussillon Jaargang: 2016 Druiven: Carignan, Grenache, Syrah

Tot deze fles waren wij bij Fransewijnwinkel niet altijd onder de indruk van wijnstreek Minervois… Lees meer
 11,25

Maison Les Alexandrins Syrah

Streek: Rhone Jaargang: 2018 Druiven: Syrah

De Syrah van Maison Les Alexandrins is een dieprode wijn met verfijnde kruiden en fruitige… Lees meer
 11,95

Paul Mas Rosé de Syrah

Streek: Languedoc Jaargang: 2018 Druiven: Syrah

De Rosé de Syrah van Paul Mas heeft een zalmroze kleur en een onweerstaanbare geur… Lees meer
 6,49

Visan Côtes du Rhône rouge

Streek: Rhone Jaargang: 2016 Druiven: Grenache, Syrah

Domaine Roche Audran Côtes-du-Rhône-Villages Visan is een donkere kersenrode wijn met een intense rijpe smaak met… Lees meer
 13,80

Domaine Piquemal – Justin Rouge

Streek: Languedoc-Roussillon Jaargang: 2017 Druiven: Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah

Uit het hart van de Roussillon komt deze warme fruitige Justin Rouge wijn van Domaine… Lees meer
 7,65

De syrah druif of shiraz, zoals hij in Australië wordt genoemd, is vanaf 1990 steeds bekender geworden. De wijnen uit Bordeaux begonnen in die tijd in prijs te stijgen waardoor andere wijnen meer aandacht kregen. Hiervan heeft de Franse syrah kunnen profiteren. In dezelfde periode werden wijnen uit warmere streken populairder. Ook in Australië begon de opmars van de shiraz. Inmiddels is het in Australië een echte held geworden en is het de meest aangeplante druif.

Oorsprong

De syrah druif wordt in Frankrijk voornamelijk verbouwd in de noordelijke Rhône, de Languedoc, Roussillon, Provence en zuidelijke Rhône. Oorspronkelijk komt deze wijn uit de Noordelijke Rhône. Daar is de wijn vooral bekend in de wijnen van Côte Rotie en Hermitage of de wat lager geprijsde St. Joseph en Crozes-Hermitage. Deze wijn worden volledig gemaakt van syrah, soms aangevuld met wat de witte druif viognier. Later is de syrah in de meer zuidelijk gelegen streken aangeplant, zoals Vacqueyras, Gigondas en Côtes du Rhône. In deze streken wordt de wijn vaak gemengd met andere blauwe druiven zoals de blauwe druiven grenachemourvèdreen carignan. Een populaire Rhône blend  is GSM: grenache, syrah en mourvèdre.

Later is de syrah in de meer zuidelijk gelegen streken aangeplant, zoals Vacqueyras, Gigondas en Côtes du Rhône. In deze streken wordt de wijn vaak gemengd met andere blauwe druiven zoals de blauwe druiven grenachemourvèdreen carignan. Een populaire Rhône blend  is GSM: grenache, syrah en mourvèdre.

Kenmerken

Syrah produceert een dieprode intense kleur, de wijnen bevatten veel tannine, zijn rijk aan zuren en zijn vol en krachtig van smaak. Uit klimaten zoals de Rhône heeft deze druif frisse rood-fruit aroma’s, mooie zuren, wat kruidigs en smaakt vaak duidelijk naar zwarte peper. De druiven van jonge aanplant geuren naar rode rijpe vruchten (cassis) en specerijen (peper). Van oudere wijnstokken bevatten de aroma’s van zwarte bes, pruim, framboos, ceder, zoethout en van bloemen.