De syrah druif of shiraz, zoals hij in Australië wordt genoemd, is vanaf 1990 steeds bekender geworden. De wijnen uit Bordeaux begonnen in die tijd in prijs te stijgen waardoor andere wijnen meer aandacht kregen. Hiervan heeft de Franse syrah kunnen profiteren. In dezelfde periode werden wijnen uit warmere streken populairder. Ook in Australië begon de opmars van de shiraz. Inmiddels is het in Australië een echte held geworden en is het de meest aangeplante druif.

Oorsprong

De syrah druif wordt in Frankrijk voornamelijk verbouwd in de noordelijke Rhône, de Languedoc, Roussillon, Provence en zuidelijke Rhône. Oorspronkelijk komt deze wijn uit de Noordelijke Rhône. Daar is de wijn vooral bekend in de wijnen van Côte Rotie en Hermitage of de wat lager geprijsde St. Joseph en Crozes-Hermitage. Deze wijn worden volledig gemaakt van syrah, soms aangevuld met wat de witte druif viognier. Later is de syrah in de meer zuidelijk gelegen streken aangeplant, zoals Vacqueyras, Gigondas en Côtes du Rhône. In deze streken wordt de wijn vaak gemengd met andere blauwe druiven zoals de blauwe druiven grenachemourvèdreen carignan. Een populaire Rhône blend  is GSM: grenache, syrah en mourvèdre.

Later is de syrah in de meer zuidelijk gelegen streken aangeplant, zoals Vacqueyras, Gigondas en Côtes du Rhône. In deze streken wordt de wijn vaak gemengd met andere blauwe druiven zoals de blauwe druiven grenachemourvèdreen carignan. Een populaire Rhône blend  is GSM: grenache, syrah en mourvèdre.

Kenmerken

Syrah produceert een dieprode intense kleur, de wijnen bevatten veel tannine, zijn rijk aan zuren en zijn vol en krachtig van smaak. Uit klimaten zoals de Rhône heeft deze druif frisse rood-fruit aroma’s, mooie zuren, wat kruidigs en smaakt vaak duidelijk naar zwarte peper. De druiven van jonge aanplant geuren naar rode rijpe vruchten (cassis) en specerijen (peper). Van oudere wijnstokken bevatten de aroma’s van zwarte bes, pruim, framboos, ceder, zoethout en van bloemen.